امرالله صالح: افغانستان در حال نزدیک شدن به مرحله «اوج فلاکت» ویروس کرونا است
امرالله صالح، معاون اول ریاست جمهوری میگوید که آمار رسمی وزارت صحت عامه و آمار غیررسمی رضاکاران نشان میدهد که افغانستان به سمت نقطه «اوج فلاکت» ویروس کرونا در حرکت است و به آن نقطه نزدیک میشود. او از مردم خواست که بین «قیود گشتوگذار و مرگهای دستهجمعی» در این مرحله یکی را انتخاب کنند.
معاون اول ریاست جمهوری در یک پیام تصویری که روز سهشنبه، سیزدهم جوزا، از طریق صفحهی توییتر ارگ ریاست جمهوری منتشر شد، گفت که پیشبینیهای علمی در داخل و بیرون از کشور نشان میدهد که افغانستان در جریان دو ماه آینده با شیوع گسترده و سرسامآور ویروس مهلک کرونا مواجه خواهد بود.
او تأکید کرد در صورتی که مردم ویروس کرونا را جدی بگیرند و فاصلهگیری اجتماعی را رعایت کنند، از شیوع گسترده ویروس کرونا جلوگیری خواهد شد.
صالح به مردم توصیه کرد که فاصله دو متری را در بیرون از خانه در نظر بگیرند و از تجمع غیرضروری خودداری کنند.
امرالله صالح افزود که پیشبینی میشود در وسط ماه اسد امسال افغانستان بتواند «کمر منحنی خبیثه» ویروس کرونا را بشکند و پس از آن سیر کاهش ابتلا به ویروس کرونا در کشور آغاز خواهد شد.
معاون اول ریاست جمهوری گفت که انتظار میرود افغانستان پیش از پایان سال روان به حالت عادی برگردد.
امرالله صالح گفت که دولت افغانستان و شخص رییس جمهور بحران ویروس کرونا را از نظر زمانی به پنج مرحله تقسیم کرده است. او گفت که اولین مرحله اعتراف به موجودیت بحران ویروس کرونا و دومین مرحله نیز شیوع این ویروس در سطح جامعه بود.
به گفته صالح، مرحله سوم «اوج فلاکت و بحران» بود که افغانستان به آن نزدیک میشود. او مرحله چهارم را سیر کاهش شیوع ویروس کرونا و مرحله پنجم را برگشت به حالت عادی عنوان کرد.
صالح گفت که مردم همواره میپرسند که چه زمانی قیود گشتوگذار برداشته میشود. او هر چند مردم را در طرح این پرسش حق به جانب خواند، اما افزود که باید مردم بین «قیود گشتوگذار و مرگهای دستهجمعی» ناشی از ابتلا به ویروس کرونا یکی را انتخاب کنند.
معاون اول ریاست جمهوری تأکید کرد که دولت برای تطبیق قیود گشتوگذار دست به زور نخواهد برد و از پولیس برای اجرای آن کار نمیگیرد، اما تلاش میکند تا به شیوه مدنی طرح گشتوگذار و فاصلهگیری اجتماعی را اجرایی کند.
صالح گفت که در مرحله اعتراف به موجودیت بحران ویروس کرونا برخی از مردم و شماری از «آدمهای با نفوذ» این ویروس را جدی نگرفتند.
او اما گفت که دولت افغانستان با برنامهریزی توانست جلو سیر سریع ویروس کرونا بگیرد و فشار را از شانه سکتور صحی کم کند.
معاون اول ریاست جمهوری اذعان کرد که سکتور صحی افغانستان به هیچ وجه توانایی مقابله با بحران ویروس کرونا را که غیر قابل تصور بود، نداشت. او اقدامات دولت را در این مرحله موفق ارزیابی کرد.
صالح گفت که در حال حاضر «منحنی شیوع ویروس کرونا در حال فربه شدن» است و دولت تلاش میکند تا جلو شیوع گسترده ویروس کرونا را بگیرد. او همکاری مردم را در این مرحله برای مهار ویروس کرونا مهم عنوان کرد.
معاون اول ریاست جمهوری گفت که حکومت ظرف دو هفته آینده کمکرسانی را در سراسر کشور آغاز میکند. به گفته صالح، این کمکها شامل توزیع پول در «بدل کار آنی» و بستهی موادغذایی خواهد بود.
به گفته او، دولت برای رفع تأثیرات اقتصادی ویروس کرونا برنامه دارد و هنوز کار پروژههای بزرگ را متوقف نکرده است.
معاون اول ریاست جمهوری گفت که حکومت افغانستان از نظر برنامهریزی منظم عمل کرده و میکند، اما از دید امکانات با محدودیت روبهرو است.
او مردم را به حوصلهمندی و رعایت تدابیر صحی دعوت کرد و گفت که همه شهروندان باید به سلامتی خانواده و مردمشان توجه کنند.
صالح افزود که ویروس کرونا دامنگیر تمام افغانستان است و به همین دلیل از گروه طالبان میخواهد که دست از «آدمکشی، که ذلت است» بردارند و تن به آتشبس بشردوستانه بدهند.
این در حالی است که شمار بیماران کووید–۱۹ در کشور به ۱۶ هزار و ۵۰۹ تن رسیده است. تا کنون ۲۵۶ نفر به دلیل ابتلا به ویروس کرونا جان باختهاند.