اشرف غنی: هفته آینده مکان و زمان مذاکرات بینالافغانی اعلام میشود.
محمداشرف غنی، رئیس جمهور کشور عصر روز پنجشنبه ۲۲ جوزا در یک ویدئو کنفرانس با شورای اتلانتیک در پاسخ به سوالی در مورد احتمال ایجاد دولت موقت و کنارهگیری از قدرت گفت: “بزرگترین اشتباه دکتر نجیبالله در جریان مذاکرات با مجاهدین این بود که اعلام کرد استعفا میکند. ما این فیلم را یکبار دیدیم، نمیخواهیم تکرار آن را ببینیم.”
در این گفتگو، آقای غنی به سوالات دیوید پتریوس، رئیس پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، نماینده کنگره آمریکا و روزنامهنگاران آمریکایی پاسخ داد.
نجیبالله از ۱۹۸۶تا ۱۹۹۲ رئیس جمهوری حکومت چپگرای کشور بود که در همین جریان نیروهای شوروی افغانستان را ترک کردند و او مذاکرات را با گروههای مجاهدین آغاز کرد ولی این مذاکرات به نتیجهای نرسید.
آقای غنی گفت هفته آینده مکان و زمان مذاکرات بینالافغانی اعلام میشود. او با وجودی که تاکید کرد که “اکنون حکومت دو سره یی وجود ندارد.” اما گفت که با عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه به گونه مشترک و از نزدیک در روند صلح کار میکند.
آقای غنی درباره تضمین حقوق زنان و اقلیتها در مذاکرات پیشرو صلح با طالبان نیز گفت که “در نهایت این مردم افغانستان است که باید توافقنامه را مورد تایید قرار دهند.” او تاکید کرد که ما یک جامعه باز هستیم به ویژه در “عصر فیسبوک”.
آقای غنی وعده داد که به زودی دو خانم دیگر را نیز در کابینه معرفی خواهد کرد و گفت که “در کابینه جدید ۴وزیر زن” خواهیم داشت.
رئیس جمهوری افغانستان گفت تاکنون ۳ هزار زندانی طالبان آزاد شده و یک هیات طالبان در کابل بر روند رهایی آنان نظارت دارد. او افزود که ۲۰۰۰ زندانی باقیمانده طالبان نیز “درآینده نزدیک” آزاد می شوند.
او درباره نظامیان دولتی که هنوز در بند طالبان هستند، ابراز نگرانی کرد و گفت که آنها به طور کامل آزاد نشده اند و از طالبان خواست که سرنوشت آنها را روشن کند.
سهیل شاهین، سخنگوی طالبان در توئیتی امروز نوشته که “جریان رهایی زندانیان پیشرفت خوبی داشته و ما آنرا قدم مثبت می پنداریم. ولی طبق توافقنامه دوحه باید همه ۵۰۰۰ زندانی ما رها شوند تا زمینه برای آغاز مذاکرات بین الافغانی مساعد شود.”
آقای شاهین افزوده که وقتی که پروسه رهایی ۵۰۰۰ زندانی امارت اسلامی مطابق فهرست تکمیل شد، گروه طالبان در مدت “یک هفته برای آغاز مذاکرات بین الافغانی آمادگی دارد.”
آقای غنی درباره تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا درباره خروج نظامیان این کشور از افغانستان نیز گفت که “این یک تصمیم داخلی” آمریکاست و ما در هر صورت “قدردان” فداکاری نظامیانی هستیم که جانشان را در افغانستان از دست داده اند.
آقای غنی گفت اما درباره “سناریوهای آینده با جانب آمریکایی بحث داشته ایم. ما درباره ماهیت تهدیدها نیز باید گفتگوهای دوامدار با آمریکا داشته باشیم که آیا تهدیدها برطرف شده اند یا نه.”
درباره پاکستان و کشورهای منطقه نیز آقای غنی گفت که خاک افغانستان علیه هیچ کشوری استفاده نمیشود اما افغانستان خواهان بازگشت به دوره تاریخی است که نقطه اتصال در منطقه بود.
او در باره پاکستان نیز که دو روز از سفر رئیس ستاد ارتش این کشور به کابل میگذرد، گفت که ما به “نزدیکترین” مناسبات با پاکستان رسیده ایم.