وزارت دفاع آمریکا: چگونگی حضور امریکا در افغانستان وابسته به شرایط است
پنتاگون یا وزارت دفاع امریکا میگوید که سربازان امریکایی بربنیاد شرایط، از افغانستان بیرون خواهند شد.
جان کربی، سخنگوی پنتاگون گفت: «وزیردفاع هیچ چیزی را تأیید یا رد نمیکند. او مراقب نیازمندیها است. او مراقب تهدیدها است. ما بهگونهپی هم و تقریبآ روزمره این نیازمندیها را ارزیابی میکنیم.»
با این همه، وزیرخارجه آلمان نیز میگوید که نیروهای خارجی نباید پیش از رسیدن به یک توافق صلح، افغانستان را ترک کنند.
اما طالبان حضور نیروهای امریکایی و ناتو را پس از ماه می در افغانستان برخلاف توافق نامۀ دوحه میدانند.
سهیل شاهین، عضو هیئت مذاکره کننده طالبان بیان داشت: «اگر در مدت ۱۴ماه از افغانستان خارج شدند، ما هم به توافقنامه متعهد هستیم و اگر بیرون نشدند ما هم توافقنامه را ارزیابی میکنیم.»
وزارت دفاع امریکا میگوید که راه حل سیاسی در افغانستان باید دربرگیرندۀ حکومت افغانستان باشد: «ما به یک راه حل سیاسی در افغانستان متعهد هستیم. راه حلی که دربرگیرندۀ حکومت افغانستان باشد. همانگونه که بارها گفتهایم از روند صلح به رهبری و مالیکت افغانان پشتیبانی میکنیم تا این هدف برآورده شود. از دیرزمانی به این باور بودهایم که راه حل سیاسی بهترین گزینه درپیش است.»
از سویی دیگر، سیگر یا بازرس ویژۀ امریکا برای بازسازی افغانستان میگوید که درسه ماه گذشته حملههای هوایی نیروهای امریکایی در افغانستان افزایش یافتهاند؛- حملههایی که طالبان آنها را نقض توافقنامه دوحه میدانند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان گفت: «چیزی که در توافقنامه دوحه آمدهاست، این است که نیروهای امریکایی حمله هوایی نمیتواند به استثنای همان یک حالت که در حالت داغ جنگی باشد.»
با این همه منابع آگاه از مذاکرات صلح به این باور هستند که توقف مذاکرات صلح در دوحه به تفاوت دیدگاههای دو طرف دربارۀ چگونگی ایجاد نظام آینده پیوند دارد.
طاهر خان، خبرنگار پاکستانی اظهار داشت: «جنجال که شروع شدهاست این است که هیئت افغان از طالبان خواستهاست که شما هم شامل همین نظام شوید، اما طالبان این موضوع را رد کردهاند.»
هفده روز از توقف مذاکرات در دوحه میگذرد؛ مذاکراتی که دو طرف در این دور تنها دو نشست را برای توحید آجندا برگزار کردند که هر دو نشست نیز بی نتیجه بودهاند.
از سویی هم، فارین پالیسی در مقالهیی نگاشتهاست که جوبایدن پیش از بیرون کشیدن نیروهای امریکایی از افغانستان نخست مشکل رییسجمهور غنی را حل بسازد.
در ادامۀ مقاله آمدهاست در حالی که امریکا توافقنامهاش با طالبان را بررسی میکند، اما در نخست باید بازیهای تخریب کنندۀ اشرف غنی را بگیرد.