سازمان ملل متحد و شماری از شرکای این سازمان اعلام کردهاند که برای کمک به حدود ۲۸ میلیون تن در افغانستان، به پنج میلیارد دالر نیاز است.
سازمان ملل متحد روز سهشنبه، ۲۱ جدی در هماهنگی با شماری از سازمانهای غیردولتی، برنامههای پاسخدهی مشترک را به هدف ارایه کمکهای بشردوستانه حیاتی برای ۲۲ میلیون تن در افغانستان و حمایت از ۵.۷ میلیون تن از افغانهای بیجاشده در پنج کشور همسایه، آغاز خواهد کرد.
بر اساس اعلام این سازمان، طرح یادشده در سال ۲۰۲۲ به پنج میلیارد دالر کمک جهانی نیاز دارد.
هیأت معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) خاطرنشان کرده است که مردم افغانستان با بحرانی روبهرو هستند که در سطح دنیا سریعترین رشد را دارد.
یوناما افزوده است که نیمی از جمعیت در افغانستان با گرسنهگی شدید روبهرو اند، بیش از نه میلیون تن بیجا شدهاند، میلیونها کودک از مکتب بازماندهاند، حقوق اساسی زنان و دختران نقض شده است، کشاورزان و مالداران با بدترین خشکسالی چند دهه اخیر دستوپنجه نرم میکنند و اقتصاد در سقوط آزاد قرار دارد.
این سازمان هشدار میدهد که اگر کمکهای مورد نیاز فراهم نشود، دهها هزار کودک به علت سوءتغذیه در معرض خطر مرگ قرار میگیرند، زیرا خدمات اساسی صحی از بین رفته است.
سازمان ملل متحد تصریح کرده است، با آن که جنگ فروکش کرده، خشونت، ترس و محرومیت همچنان افغانها را به جستوجوی امنیت و پناهندهگی در آنسوی مرزها، بهویژه ایران و پاکستان سوق میدهد.
مارتین گریفیتس، معاون دبیر کل سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه و هماهنگکننده کمکهای اضطراری این سازمان میگوید: «رویدادها در افغانستان طی سال گذشته با سرعت بهوقوع پیوسته و عواقب شدیدی را برای مردم افغانستان به بار آورده است. جامعه جهانی در این رویدادها متحیر شده و بهدنبال دریافت راه درست برای اقدام است.»
او هشدار داده است که یک «فاجعه انسانی تمامعیار» نیز در راه است.
این مقام سازمان ملل زیر نام «پیام اضطراری» گفته است: «دروازه را به روی مردم افغانستان بسته نکنید. همکاران بشردوستانه در ساحه حضور دارند و با وجود چالشها در حال ارایه خدمات هستند. با حمایت از برنامههای بشردوستانه که امروز افتتاح میکنیم، به ما کمک کنید تا فعالیتها را بیشتر ساخته و از گرسنهگی گسترده، بیماری، سوءتغذیه و در نهایت از مرگ جلوگیری کنیم.»
از سوی دیگر، فلیپو گراندی، کمیشنر عالی سازمان ملل متحد برای پناهندهگان خاطرنشان کرده است که جامعه بینالمللی باید برای جلوگیری از فاجعه در افغانستان هر کاری را که میتواند انجام دهد.
او میافزاید که این موضوع نهتنها باعث افزایش رنج و بدبختی در افغانستان، بلکه سبب بیجاشدن بیشتر مردم در داخل کشور و آوارهگی در سطح منطقه میشود.
با این حال، در اعلامیه سازمان ملل متحد تأکید شده است که برنامه پاسخدهی بشردوستانه افغانستان به ۴.۴۴ میلیارد دالر نیاز دارد و این بزرگترین درخواست بشردوستانه است که تا کنون راهاندازی شده است.
این سازمان گفته است، اگر این هزینه تمویل شود، سازمانهای امدادرسانی میتوانند ارایه مواد غذایی حیاتی و کمکهای زراعتی، خدمات صحی، درمان سوءتغذیه، ایجاد سرپناههای اضطراری، دسترسی به آب و ارایه تعلیم و تربیه اضطراری را افزایش دهند.
درخواست کمک مالی از سوی سازمان ملل متحد در حالی مطرح میشود که زمستان سرد در افغانستان فرا رسیده و گرسنهگی، بیکاری و فقر افزایش بیپیشینه یافته است.