محمداشرف غنی، رییس جمهور فراری، به مناسبت نوروز پیام صوتی منتشر و بر ضرورت اجماع ملی برای برون رفت از وضعیت کنونی کشور تأکید کرد. او گفت که کسب قدرت آسان، اما تحکیم آن دشوار است.
غنی در این پیام صوتی که دوشنبهشب، ۱ حمل در صفحه فیسبوکش نشر شد، تأکید کرد که مردم در حالی سال نو و نوروز را جشن میگیرند که در «لحظات سخت تاریخ» و در یک دو راهی قرار دارند. منتقدان همواره اشرف غنی را مسوول و مقصر وضعیت کنونی کشور میدانند.
رییس جمهور سابق کشور بدون نام برد از طالبان گفت که اگر اشتباه گذشته تکرار شود و شهروندان افغانستان یک دیگر را نپذیرند و به «حذف و انحصار» اتکا کنند، «حادثات بد» تکرار و شعلههای جنگ دوباره افروخته خواهد شد.
او افزود که سال نو میشود، اما اندوه مردم راهی برای پایان پیدا نکرده است.
غنی میگوید که راه جلوگیری از «حادثات بد»، همپذیری، همدلی، وحدت واقعی ملی، تمرکز بر تحول واضح اقتصادی و تأمین احترام و غرور انسانی هر شهروند افغانستان و به ویژه زنان است.
رییس جمهور پیشین گفت که زنان در شرایط دشوار قرار دارند و بین انتخاب این که کدام فرزند خود را نان بدهند، با دشواری روبهرو شدهاند.
محمداشرف غنی توضیح داد که راه حل اساسی ایجاد «اجماع و گفتمان ملی» است. او تأکید کرد که اجندای اساسی این «گفتمان ملی» باید مشخص شود و در مورد ترکیب «مجازی و حضوری» اجرای آن نیز بحث صورت گیرد.
او پیشنهاد کرد که هفت موضوع اصلی در این گفتمان مورد بحث قرار بگیرد. به باور او، اجندای اول وضعیت بشری کشور است که نیاز به تحلیل دارد. غنی گفت که افغانستان باید به «مستعمره» کمکهای بشردوستانه جهان بدل نشود و کمکهایی که صورت میگیرد، ضرورتها و نیازها را رفع کند و درست و شفاف مدیریت شود.
اجندای دومی به گفته محمداشرف غنی، استفاده از ظرفیت انسانی، منابع طبیعی و مالی است که باید یک طرح اقتصای برای آن ایجاد شود. او گفت که این طرح باید «برای خود ما» ساخته شده باشد. محمداشرف غنی گفت که نقطه کلیدی برای استفاده از این امکانات «اعتماد و اطمینان» است که تهداب آن را «اتکا به خود» تشکیل میدهد.
رییس جمهور پیشین گفت که وحدت ملی و قبول این اصل که افغانستان خانه مشترک همه است و هیچ کسی بر دیگری برتری ندارد، یکی از راه حلها است.
محمداشرف غنی گفت که صلح واقعی از طریق همپذیری ایجاد میشود و کسانی که باهم جنگیدند، همدیگر را قبول کنند.
او همچنان از مشروعیت بینالملی، ملی و منطقهای نیز به عنوان یکی از اجنداهای اساسی گفتمان ملی یاد کرد. به گفته او، کسب قدرت آسان است، اما تحکیم آن مشکل است. غنی گفت که حکومتداری قرن بیستویکم براساس ضرورتهایی که مردم تعیین میکنند و طبق امکاناتی که مردم باهم ایجاد میکنند، توسعه متوازن و توزیع عادلانه قدرت، صورت میگیرد.
رییس جمهور سابق گفت که مشروعیت براساس سهم، حق و تعیین سرنوشت مردم از طریق خود مردم به دست میآید. او گفت که حسابدهی همهجانبه و قبول حقوق و وجایب مشترک میتواند در کسب مشروعیت کمک کند.
به گفته او، کسب مشروعیت بینالمللی و منطقهای بدون مشروعیت ملی به دست نمیآید و برای به دست آوردن مشروعیت بینالمللی باید یک طرح وجود داشته باشد.
محمداشرف غنی گفت که رفاه و ثبات افغانستان وابسته به همکاریهای منطقهای و ایجاد اجماع منطقهای و بینالمللی روی بیطرفی دایمی افغانستان و ایجاد تحرک اقتصادی است.
غنی گفت که موضوعاتی را که او پیشنهاد کرده است، جز اجندای یک بحث ملی قرار بگیرد. او تأکید کرد که ممکن است، دیگران نیز پیشنهادات خود را داشته باشند. محمداشرف تصریح کرد که ضرورت بر ایجاد اجماع ملی وجود دارد و باید طرحی براساس اولویتهای خود افغانستان ایجاد شود.
محمداشرف غنی در عین حال از حکومت خود دفاع کرد و گفت که هفت سال آخر حکومت، ثابت کرده است که ایجاد تحرک ممکن است.
غنی در حالی از ضرورت ایجاد گفتمان ملی، لزوم توسعه متوازن، توزیع عادلانه قدرت و نفی انحصار سخن میگوید که منتقدانش همواره او را متهم کردهاند که دست به انحصار قدرت زد و مانع توسعه متوازن شد.