حبیبه سرابی، عضو هیأت مذاکرهکنندهی صلح دولت پیشین نقش ناروی در گفتوگوهای صلح دولت افغانستان با طالبان در دوحه، پایتخت قطر را «جانبدارانه» خوانده است.
خانم سرابی این موضوع را در یک نشست مجازی زیر عنوان «سیاست خارجی ناروی در تعامل با طالبان» مطرح کرده است. این نشست مجازی روز «جمعه ۳۰ جدی» از سوی انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان برگزار شده است.
خانم سرابی در این نشست گفته است که «جاهطلبی قطر و ناروی» و تعامل گستردهی آنان با طالبان، به این گروه مشروعیت سیاسی بخشید و نقش این دو کشور را بهعنوان میانجی تحت شعاع قرار داد.
تابش فروغ، آگاه مسائل سیاسی نیز در این نشست با اشاره به ناکامی ناروی و دیگر کشورهای میزبان گفتوگوهای صلح افغانستان، گفته است که این کشورها در گفتوگوهای صلح از ارزشهای انسانی دفاع نکردهاند.
آقای فروغ نقش ناروی را در تسهیل و ایجاد دفتر سیاسی برای طالبان در قطر پرسشبرانگیز دانسته و گفته است: «این اقدام باعث شد که قطر به پایتخت سیاسی طالبان تبدیل گردد.»
الیزابت آیده، روزنامهنگار و استاد دانشگاه اُسلو از روش تعامل ناروی و دیگر کشورها با طالبان انتقاد کرده و گفته است که این گونه تعاملات با رهبران ردهپایین طالبان هیچ تغییری در رویکر این گروه ایجاد نمیکند.
آیده ضمن انتقاد از عدم تعهد طالبان به وعدههایشان مبنی بر رعایت حقوق بشر و تشکیل دولت فراگیر در افغانستان، همچنین گفته است که طالبان قدرت خود را در افغانستان به نمایش میگذارند و از تعامل جهان برای کسب مشروعیت استفاده میکنند.
در همین حال، یوسف غفورزی، سفیر جمهوری اسلامی افغانستان در اُسلو، پایتخت ناروی در این نشست گفته است که علیرغم ناکامی ناروی برای مجابکردن طالبان به رعایت از حقوق بشر، این کشور حامی صلح و حقوق بشر در افغانستان بوده و است.
نشست «سیاست خارجی ناروی در تعامل با طالبان» درحالی برگزار شده است که این کشور برای نخستینبار از ۲۳ تا ۲۵ جنوری ۲۰۲۲ میلادی میزبان نشستی میان هیأتی از طالبان و شماری از اعضای جامعه مدنی افغانستان و نمایندگان کشورهای خارجی بود.
وزارت خارجه ناروی در پایان این نشست سه روزه اعلام کرد که این نشست را به درخواست شماری از نهادهای افغانستان و در مشوره با متحدان غربی برگزار کرده است. وزارت خارجه ناروی در اعلامیهای گفته بود که این نشست فرصتی برای بحث روی مسائل حیاتی و آمادهسازی بستر گفتوگوهای بیشتر بود.