تأکید اروپا بر حمایت از اوکراین و خوشحالی روسیه؛ واکنشها به تنش زلنسکی و ترامپ در کاخ سفید

گفتوگوی ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهور اوکراین با دونالد ترامپ، رییسجمهور امریکا و معاونش در کاخ سفید به تنش لفظی میان دو طرف انجامید.
زلنسکی پس از این دیدار در پیامی در ایکس نوشت: «با تشکر از امریکا، از شما برای حمایت شما، تشکر از شما برای این دیدار. با تشکر از شما رییسجمهور ، کنگره و مردم امریکا. اوکراین به صلح عادلانه و پایدار نیاز دارد و ما دقیقا برای آن تلاش میکنیم.»
اما ترامپ پس از جلسه در پیامی در صفحهی اجتماعی تروت خود، زلنسکی را به بیاحترامی به امریکا متهم کرد.
او گفت: «من مشخص کردهام که رییسجمهور زلنسکی در صورت دخالت امریکا برای صلح آماده نیست. زمانی که برای صلح آماده باشد، میتواند بازگردد.»
ترامپ بعدا هنگام ترک کاخ سفید برای یک آخر هفته در خانهی خود در فلوریدا به خبرنگاران گفت که زلنسکی باید بفهمد که در حال باخت جنگ است.
او گفت: «چیزی که او باید بگوید این است که “من میخواهم صلح کنم”. او مجبور نیست آنجا بایستد و بگوید پوتین این، پوتین آن، همه چیزهای منفی.»
زلنسکی در مصاحبهای با فاکسنیوز در پاسخ به این سؤال که آیا رابطهی او با ترامپ پس از دیدار روز جمعه قابل حفظ است یا خیر، گفت: «بله البته»، اما افزود: «برای این موضوع متأسفم.»
رویترز، به نقل از یکی از مقامهای کاخ سفید نوشته است که پس از مذاکرات، ترامپ به دو دستیار ارشد دستور داد تا به زلنسکی بگویند که زمان خروج فرا رسیده است، حتا درحالیکه خادمان در حال آماده شدن برای صرف ناهار برای هیأتها بودند.
این مقام افزود که به اوکراینیها دستور داده شد که علیرغم تمایلشان برای ادامهی مذاکرات، ترک کنند.
این نزاع به این معنا بود که اوکراین و ایالات متحده نتوانستند یک قرارداد معدنی را امضا کنند که کییف امیدوار بود ترامپ را تشویق کند تا از تلاشهای اوکراین حمایت کند و احتمالا حمایت جمهوریخواهان در کنگره را برای دور جدید کمکها جلب کند.
این تنش موجی از واکنشها را از سراسر جهان برانگیخت.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا:
«روسیه بهطور غیرقانونی و ناعادله به اوکراین حمله کرد. اکنون سه سال است که اوکراینیها با شجاعت و مقاومت مبارزه کردهاند. مبارزهی آنان برای دموکراسی، آزادی و حاکمیت، مبارزهای است که برای همهی ما اهمیت دارد. کانادا برای دستیابی به صلحی عادلانه و پایدار در کنار اوکراین و اوکراینیها خواهد ایستاد.
اولاف شولز، صدراعظم آلمان:
«هیچکس بیشتر از شهروندان اوکراین خواهان صلح نیست! به همین دلیل است که ما مشترکا بهدنبال راه رسیدن به یک صلح پایدار و عادلانه هستیم. اوکراین میتواند به آلمان و اروپا تکیه کند.»
امانوئل مکرون، رییسجمهور فرانسه:
«اینجا یک متجاوز وجود دارد: روسیه. یک قربانی وجود دارد: اوکراین. ما حق داشتیم به اوکراین کمک کنیم و روسیه را سه سال پیش تحریم کنیم و به این کار ادامه دهیم. منظور من از “ما” امریکاییها، اروپاییها، کاناداییها، جاپانیها و بسیاری دیگر است. با تشکر از همه کسانی که کمک کردهاند و به این کار ادامه میدهند. و احترام به کسانی که از ابتدا جنگیدهاند، زیرا آنان برای عزت، استقلال، فرزندانشان و امنیت اروپا میجنگند.»
«هر تقسیمبندی غرب همهی ما را ضعیفتر میکند و به نفع کسانی است که دوست دارند شاهد زوال تمدن ما باشند. نه از قدرت یا نفوذ آن، بلکه از اصولی که آن را پایهگذاری کرد، در درجهی اول آزادی. تقسیمبندی به درد کسی نمیخورد. آنچه مورد نیاز است، نشست فوری بین ایالات متحده، کشورهای اروپایی و متحدان است تا صریحا در مورد چگونگی مقابله با چالشهای بزرگ امروز، شروع از اوکراین، که در سالهای اخیر با هم از آن دفاع کردهایم، و چالشهایی که در آینده از ما خواسته خواهد شد، صحبت کنیم. این پیشنهادی است که ایتالیا قصد دارد در ساعات آینده به شرکای خود ارائه دهد.»
سخنگوی کایر استارمر، نخستوزیر بریتانیا:
«او حمایت تزلزلناپذیر خود از اوکراین را حفظ میکند و نقش خود را برای یافتن راهی بهسوی صلح پایدار براساس حاکمیت و امنیت اوکراین ایفا میکند.»
آنتونی آلبانیز، نخستوزیر استرالیا:
«ما تا هر زمانی که طول بکشد در کنار اوکراین خواهیم ایستاد، زیرا این مبارزهی یک ملت دموکراتیک در مقابل یک رژیم استبدادی به رهبری ولادیمیر پوتین است که به وضوح طرحهای امپریالیستی خود را نه تنها در اوکراین، بلکه در سراسر آن منطقه دارد.»
اورسولا فون در لاین، رییس کمیسیون اروپا:
«عزت شما (زلنسکی) افتخار و شجاعت مردم اوکراین است. قوی باش، شجاع باش، نترس. شما هرگز تنها نیستید، رییسجمهور عزیز. ما به همکاری با شما برای صلح عادلانه و پایدار ادامه خواهیم داد.»
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا:
«اوکراین اروپاست! ما در کنار اوکراین میایستیم. ما حمایت از اوکراین را افزایش خواهیم داد تا بتواند به نبرد با متجاوز ادامه دهد. امروز، کاملا روشن شد که جهان آزاد نیازمند یک رهبر تازه است. این به عهدهی ما اروپاییهاست که از پس این چالش برآییم.»
جاناس گهر استور، نخستوزیر ناروی:
«آنچه امروز از کاخ سفید دیدیم جدی و ناامیدکننده است. اوکراین همچنان به حمایت امریکا نیاز دارد و امنیت و آیندهی اوکراین نیز برای امریکا و اروپا مهم است. رییسجمهور ولودیمیر زلنسکی از حمایت قوی در اوکراین و حمایت گسترده در اروپا برخوردار است و مردم خود را در دوران بسیار سخت و بیرحمانه تحت حملهی روسیه رهبری کرده است. این که ترامپ زلنسکی را به قمار با جنگ جهانی سوم متهم میکند، عمیقا غیرمنطقی است و من از آن فاصله میگیرم. ناروی در مبارزه برای آزادی در کنار اوکراین ایستاده است. ما امیدواریم که دولت ترامپ نیز اهمیت صلح عادلانه و پایدار در اوکراین را درک کند.»
واکنش روسیه
روسیه روز جمعه به درگیری تلخ میان دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی در کاخ سفید با خوشحالی واکنش نشان داد و گفت که رهبر اوکراین به آنچه که لیاقتش را داشت رسیده است.
رویترز نوشته است که این تنش هدیهای به مسکو بود که در تلاش برای ایجاد روابط با دولت جدید ترامپ و در عین حال تلاش برای بدنام کردن زلنسکی و تضعیف مشروعیت او است.
دیمیتری مدودف، رییسجمهور سابق روسیه گفت زلنسکی که از سوی ترامپ و معاون رییسجمهور، جی دی ونس به بیاحترامی نسبت به ایالات متحده متهم شده بود، سیلی محکمی خورده است.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجهی روسیه گفت که این یک معجزه بود که ترامپ و ونس در جریان مشاجرهای که از شبکههای خبری سراسر جهان پخش شد، از ضربه زدن به زلنسکی خودداری کردند. او گفت زلنسکی دستی را که به او غذا میداد گاز میگرفت.
مدودف در پست خود به زلنسکی توهین کرده و گفته است که بالاخره به او حقیقت را در ظاهر گفتهاند که «رژیم کییف با جنگ جهانی سوم بازی میکند».
او خواستار توقف کمکهای نظامی به اوکراین شد، چیزی که مسکو مدتها است بر آن تأکید کرده است.
روسیه مدتها است که زلنسکی را بهعنوان یک دستنشاندهی امریکایی معرفی میکند که توسط دولت بایدن برای تحمیل شکست استراتژیک به مسکو از طریق «جنگ تا آخرین اوکراینی» استفاده شد.
زلنسکی این توصیف را رد کرده و گفته است که تمام تلاش خود را برای دفاع از کشورش در برابر روسیه با کمک متحدان اوکراین انجام میدهد.