متقی خواستار توقف فرار ‘مغزها’ از افغانستان شد
سرپرست وزارت خارجهٔ طالبان روز سهشنبه ۳۰ می (نهم جوزا) از کشورهای غربی خواست تا روند تخلیهٔ افغانهای تحصیل کرده و نیروی بشری ماهر آن کشور را بگیرند، زیرا این اقدام به افغانستان آسیب میرساند.
رهبران طالبان همواره ادعا کرده اند که امنیت را در افغانستان تامین کرده اند و همه افغانها به شمول کسانی که برای حکومت پیشین کار کرده اند، در سرزمین شان در امن به سر میبرند و آزادانه میتوانند زندگی و کار کنند.
امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجهٔ طالبان، روز سهشنبه گفت: ”جهان نیز باید به این پیام گوش دهد که نباید پروندههای [مهاجرت] را برای افغانها با این تصور که در اینجا جانهای شان در خطر است، باز کند.”
متقی خطاب به کشورهای غربی همچنین گفت که “آنها نباید به استعدادهای افغانستان، کادرهای علمی افغانستان و افتخارات افغانستان آسیب برسانند و نباید آنها را از این کشور خارج کنند.”
در نزدیک به دو سال گذشته، دهها هزار افغان که اکثریت شان افراد تحصیل کرده بودند و با حکومت پیشین افغانستان که از حمایت ایالات متحده برخوردار بود، کار میکردند، از ترس آزار و اذیت طالبان کشورشان را ترک کردند.
سازمان ملل متحد و سایر نهادهای حامی حقوق بشر طالبان را به بازداشتهای فراقضایی، شکنجه و اعدام نیروهای امنیتی حکومت پیشین افغانستان متهم کرده اند، اتهامی که از سوی طالبان رد شده است.
پس از آنکه طالبان در آگست ۲۰۲۱ بار دیگر بر افغانستان مسلط شدند، ایالات متحده، کانادا و چندین حکومت اروپایی تا حالا ۱۵۰ هزار پناهجو و مهاجر از این کشور را پذیرفته اند.
پیش از این، خیرالله خیرخواه، سرپرست وزارت اطلاعات فرهنگ طالبان، ادعا کرد که استادان پوهنتون کابل دعوتنامههایی از خارج کشور دریافت میکنند تا برای مهاجرت درخواست بدهند.
این اظهارات در پاسخ گزارشهای رسانهای بیان که بیش از نیمی از استادان پوهنتون کابل که شماری آنان نزدیک به ۴۰۰ نفر میرسد، به دلایل متعدد از جمله نگرانیهای امنیتی، اعمال محدودیتها از سوی طالبان و سایر مسایل اجتماعی و اقتصادی از افغانستان مهاجرت کردهاند.
سازمان گزارشگران بدون مرز گزارش داده است که پس از مسلط شدن طالبان، صدها کارمند رسانهای نیز از افغانستان خارج شده اند که منجر به ایجاد مشکلات قابل توجهی در رسانههای آزاد شده است.
وزارت خارجۀ حکومت طالبان به تاریخ ۲۴ می گفت که اجساد ۱۸ پناهجوی افغان که در ماه فبروری سال روان میلادی حین قاچاق به اروپا جان خود را از دست داده بودند، به کابل منتقل شدند.
به تاریخ ۱۷ فبروری (۲۸ دلو ۱۴۰۱) وزارت داخلهٔ بلغاریا از کشف اجساد ۱۸ مهاجر افغان در یک موتر باربری خبر داده بود. مقامات بلغاریایی گفته بودند که این شهروندان افغانستان به طور ”غیرقانونی” وارد این کشور شده بودند.
چندین ماه را در بر گرفت تا اجساد این افراد به افغانستان انتقال بیابد و مقامهای طالبان، تعزیرات ”غیرمنصفانهٔ” غرب را مقصر این تاخیر قلمداد کرده اند.
تا حالا هیچ کشوری حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است و ایالات متحده تعزیرات اقتصادی و سفر مرتبط با تروریزم را بر رهبران و نهادهای طالبان وضع کرده است.
بر اساس گزارشها، دهها شهروند افغانستان به شمول زنان و کودکان در ماه فبروری هنگام سفر با کشتی در سواحل جنوبی ایتالیا جانهای شان از دست دادند.
بر اساس گزارش سازمان بینالمللی مهاجرت، از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ میلادی دستکم ۱۶۴۵ مهاجر افغان در جریان سفر به خارج از کشورشان ناپدید شده اند و یا جان باخته اند.
بر اساس گزارش کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، میلیونها افغان به حیث پناهنده و مهاجر در سرتاسر جهان پراکنده هستند و یا هم درخواست پناهندگی داده اند. پس از سوریه، ونزویلا و اوکراین؛ افغانستان در رده چهارمین کشور صادرکننده پناهندگان در جهان قرار دارد.
ناامنی، فقر، بیکاری و توقعات برای بهبود شرایط زندگی از جمله عوامل عمدهٔ مهاجرتها از افغانستان به شمار میرود.
شماری از مقامهای طالبان در اظهارات شان گفته اند که آنان برای آنعده از افغانهایی که دارای تخصص فنی در رشتههای خاص استند، بلافاصله شرایط کاری را مهیا میکنند.
شهاب الدین دلاور، سرپرست وزارت معادن طالبان، هفتهٔ گذشته گفت: “هرکسی که مدرک دکترا یا ماستری در رشته ژیودزی [زمین سنجی]، اکتشاف یا تفحص تیل داشته باشد، برایم بفرستید تا روز بعد وی را استخدام میکنم.”
طالبان تا حالا به طور گسترده تقاضاهای مکرر جامعهٔ بین المللی را برای تشکیل حکومت همه شمول نپذیرفته اند.
این گروه به طور گسترده حکومت انحصاری را تشکیل داده و از همکاری با هر گروه یا فردی غیر از طالبان در تقسیم قدرت اجتناب کرده است، به خصوص زنان از هر نقش سیاسی و سمت عالی در ادارهٔ طالبان بهطور کامل محروم شده اند.
طالبان پس از مسلط شدن بر افغانستان، قانون اساسی این کشور را ملغی کردند؛ ، پارلمان آن کشور، سازمانهای انتخاباتی و کمیسیون حقوق بشر افغانستان را منحل کرده و تمام قدرت را در دست رهبر نامریی خود متمرکز کردهاند.