سازمان شانگهای: تشکیل دولت فراگیر در افغانستان ضروری است
اعلامیه پایانی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، تشکیل دولت فراگیر در افغانستان را ضروری خوانده است. وزارت خارجه طالبان اما با نشر اعلامیهای گفته است که نماینده هر زبان، نسل و سمت در حکومت این گروه موجود است.
کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در این بیانیه گفته اند که یکی از مهمترین اهداف حفظ و تقویت امنیت و ثبات در منطقه سازمان همکاری شانگهای، «حل و فصل فوری اوضاع» در افغانستان است. در بیانیه آمده است که اعضای این سازمان از «افغانستان مستقل، متحد، دموکراتیک، …صلحآمیز، عاری از تروریسم، جنگ و مواد مخدر حمایت میکنند.»
نارندرا مودی نخست وزیر هند، روز سه شنبه در نشست مجازی سازمان همکاری شانگهای گفت که افغانستان هنوز «کانون گسترش ناامنی» است.
در بیانیه سازمان همکاری شانگهای آمده است: «کشورهای عضو ایجاد یک دولت فراگیر در افغانستان با مشارکت نمایندگان تمام گروههای قومی، مذهبی و سیاسی در جامعه افغانستان را ضروری میپندارند.»
طالبان از زمان تصرف دوباره قدرت در سال ۲۰۲۱، همواره خواستهای بینالمللی برای تشکیل حکومت فراگیر را رد کرده و بر همهشمول بودن حکومت این گروه تاکید کرده است.
در بیانیه این سازمان آمده است که کشورهای عضو با تاکید بر اهمیت مهماننوازی طولانی مدت و کمکهای موثر به مهاجران افغان توسط کشورهای منطقه و همسایه افغانستان، تلاشهای جامعه بینالمللی را برای تسهیل بازگشت آبرومندانه، ایمن و پایدار مهاجران به کشور خود شان مهم میداند.
کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای با توجه به بحران بشری در افغانستان، از حمایت دوامدار برای کمک به مردم این کشور حمایت کرده اند.
واکنش طالبان
وزارت خارجه طالبان با نشر اعلامیهای در مورد نشست سازمان همکاری شانگهای واکنش نشان داد. در این اعلامیه آمده است که طالبان از هرگونه همکاری منطقهای برای تامین ثبات و امنیت استقبال میکند و حضور افغانستان به عنوان ناظر در چنین نشستهایی را حق مسلم خود میداند. این اعلامیه عدم حضور افغانستان در چنین نشستهایی را «مانعی» در برابر همگرایی منطقهای عنوان کرده است.
در اعلامیه وزارت خارجه طالبان آمده است: «امارت اسلامی از آن بخش اعلامیه سازمان همکاری شانگهای که در آن از افغانستان آزاد، باثبات، متحد و عاری از جنگ و مواد مخدر…یاد شده، قدردانی میکند و درین راستا آماده هر گونه همکاری میباشد.»
اعلامیه طالبان در مورد تشکیل حکومت همه شمول گفته است: «در امارت اسلامی نمایندهٔ هر زبان، نسل و سمت وجود دارد. نگرانی کشورهای عضو درین زمینه میتواند با درک واقعی حقایق حل شود.»
این در حالی است که در کابینه طالبان هیچ زنی وجود ندارد. مخالفان طالبان مدعی اند که اکثریت مقامهای حکومتی از سوی افراد مرتبط با این گروه، اداره میشوند، که بیشتر آنان از مدارس دینی فارغ شده اند.