مارشال دوستم خواستار تشکیل حکومت در تبعید شد
مارشال عبدالرشید دوستم، رهبر حزب جنبش ملی افغانستان، خواستار تشکیل یک حکومت «موازی» یا در تبعید در برابر طالبان شد.
او روز یکشنبه از احزاب سیاسی افغانستان خواست که برای متلاشی شدن طالبان، بر سر ساختار این حکومت به توافق برسند.
مارشال دوستم در یک نشست آنلاین به مناسبت هفته شهید گفت که برای تشکیل «حکومت جلا وطن» به منابع مالی یا امکانات گسترده نیاز نیست اما تاکید کرد که با این اقدام، طالبان را متلاشی خواهند کرد.
تشکیل حکومت در تبعید در تاریخ برخی از کشورها سابقه دارد، زمانی که یک دولت به دلیل حمله خارجی، شورش داخلی یا تحولات سیاسی سرنگون میشود و گروههای سیاسی و نظامی رانده شده از کشور، در خارج به فعالیت ادامه میدهند و ادعای مشروعیت میکنند.
دوستم همچنین افزود که رئیس حکومت در تبعید باید فردی آگاه و با دانش باشد تا بتواند در برابر طالبان استدلال کند. او خطاب به دیگر چهرههای سیاسی غیرطالب گفت که از جاهطلبیهای شخصی خودداری کنند و با یکدیگر کنار آیند.
وی هرگونه تعامل با طالبان را رد کرد و گفت که این گروه به هیچیک از تعهدات خود پایبند نیست. دوستم به برکناری فرماندهان اوزبیکتبار طالبان اشاره کرد و گفت حتی کسانی که با این گروه همکاری کردهاند نیز به حاشیه رانده میشوند.
او تاکید کرد که حاضر نیست مامور کسی باشد. او اعلام کرد که «خواهیم یا نخواهیم، وضعیت تغییر خواهد کرد.»
دوستم همچنین به کشورهای منطقه و همسایه هشدار داد که با طالبان، که او آنها را «نامشروع» خواند، به بهانه پروژههایی مانند تاپی توافقنامه امضا نکنند. وی تاکید کرد که «طالبان رفتنی است.»
در این نشست، محمد یونس قانونی، معاون پیشین ریاستجمهوری نیز از تشکیل «حکومت در تبعید» حمایت کرد و گفت که این ایده در محافل بینالمللی مورد بحث قرار گرفته است. به گفته او، تشکیل چنین حکومتی به معنای گذار از «تعامل تاکتیکی با طالبان به تقابل استراتژیک» خواهد بود.
پیشتر احمد مسعود، یکی از رهبران ضد طالبان، نیز در مصاحبهای از حمایت خود از تشکیل حکومت در تبعید خبر داد و گفت که برای تحقق این هدف تلاش میکند. با این حال، او تاکید کرد که هنوز فاصله زیادی تا رسیدن به این هدف وجود دارد.
مسعود گفت که برای تشکیل چنین حکومتی نیاز به اتحاد گسترده بین گروهها و اقشار مختلف است تا یک جبهه واحد ایجاد شود که نماینده تمام مردم افغانستان باشد.
او خاطرنشان کرد: «ما به سوی این هدف در حرکت هستیم، اما هنوز فاصله داریم.»