طالبان خواستار توقف اخراج اجباری مهاجران افغان از ایران شد
وزیر امور مهاجرین طالبان روز پنجشنبه در دیدار با یک هیئت ایرانی در کابل خواستار توقف اخراج اجباری مهاجران افغان از ایران شد. بنا به اعلامیه وزارت مهاجرین، دو طرف درباره ایجاد سازوکار مشترک برای رسیدگی به مشکلات مهاجران افغان گفتوگو کردند.
بر اساس اعلامیه این وزارت، هیئت ایرانی به سرپرستی عسکر جلالیان، معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزارت عدلیه ایران در سفر به کابل با خلیلالرحمن حقانی، وزیر امور مهاجرین طالبان دیدار کرد.
در اعلامیه آمده است که دو طرف درباره مشکلات مهاجران افغان در ایران، جلوگیری از اخراج اجباری آنها، برخورد خوب با افغانها، جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی و ایجاد سازوکار مشترک برای رسیدگی به مشکلات مهاجران در ایران گفتوگو کردند.
مقامهای وزارت داخله جمهوری اسلامی اعلام کردهاند که تا پایان سال جاری خورشیدی حدود دو میلیون مهاجر افغان را به افغانستان اخراج میکنند. پیشتر، فرمانده کل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی گفته بود که بیش از ۷۵۰ هزار نفر در ماههای گذشته به افغانستان اخراج شدند.
برخی گزارشها نیز حاکیست که جمهوری اسلامی از ابتدای سال جاری بیش از یک میلیون مهاجر افغان را به افغانستان بازگردانده است.
تبادل زندانی
طبق این اعلامیه، یکی از موارد دیگری که در این دیدار روی آن صحبت شد، تبادل زندانی میان طالبان و جمهوری اسلامی است.
پیشتر، معاون سخنگوی طالبان گفته بود که هیئتی از وزارت دادگستری ایران برای گفتوگوی درباره انتقال زندانیان وارد کابل شده است.
حمدالله فطرت گفت در پی این گفتوگوها قرار است زندانیان افغان برای گذراندن محکومیت خود از ایران به افغانستان منتقل شوند.
آقای جلالیان روز چهارشنبه، ۲۳ عقرب اعلام کرده بود که تا دو ماه آینده، هزار زندانی افغان به افغانستان بازگردانده خواهند شد.
او همچنین تصریح کرده بود که قصد دارد به کابل سفر کند تا با طالبان درباره این زندانیان و همچنین انتقال زندانیان ایرانی از افغانستان گفتوگو کند.
معاون وزارت دادگستری ایران تعداد زندانیان ایرانی در افغانستان را کمتر از ۱۰ نفر اعلام کرده و گفته بود که تلاشها برای انتقال آنها با بهکارگیری یک «شیوه منطقی و بر اساس توافقنامه» در جریان است.
خبرگزاری ایسنا روز چهارشنبه گزارش داد که معاون امور بینالملل و حقوق بشر وزیر دادگستری جمهوری اسلامی گفته است توافقنامه انتقال محکومان با افغانستان در سال ۱۳۸۵ به امضا رسیده و طالبان نیز به این توافقنامه رسمی پایبند است.
پیش از این برخی کارشناسان از آینده نامعلوم زندانیان افغان پس از انتقال به افغانستان ابراز نگرانی کردهاند.
در گزارشها آمده است که برخی از زندانیان افغان در ایران ممکن است از کارمندان دولت پیشین افغانستان و یا مخالفان طالبان باشند و این گروه احتمالاً با آنها به صورت انتقامجویانه رفتار کند. همچنین نگرانیهایی مبنی بر آزادی جنایتکاران توسط طالبان مطرح شده است.