طالبان: به هیچ گروهی سلاح نفروخته ایم
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، روز «دوشنبه ۱۹ سرطان» در یک پیام تویتر نوشت که ادعای “برخی حلقات در امریکا” را در مورد فروش تسلیحات و تجهیزات رد میکند. او از کدام فرد یا حلقهٔ مشخصی نام نبرده است.
هفتهٔ گذشته نهاد موسوم به (Small Arms Survey) مستقر در سویس و دیدبان صلح افغانستان با نشر گزارش مشترکی گفتند که بازارهای خرید و فروش اسلحه در مناطق مرزی افغانستان و پاکستان همچنان فعالیت دارند.
این نهادها گفته است که این گزارش تحقیقی در اواخر ۲۰۲۲ از ولایتهای هلمند، قندهار و ننگرهار تهیه شده و پژوهشگران شان از شش بازار تسلیحات در این سه ولایت بازدید کرده اند و اسنادی را به دست آورده اند که برای غیرنظامیان و فروشندگان اسلحه محلی صادر شده بود.
مجاهد نوشته است: “تمام تجهیزات و وسایط در دیپوها و ذخایر کشور محفوظ بوده و هیچکسی اجازه ندارد حتا یک میل سلاح را به بیرون از افغانستان قاچاق کرده یا هم بفروشد.”
گزارش همچنان گفته است، در حالی که طالبان برخی از قاچاقها با مقیاس کوچک توسط دلالان را سرکوب کرده اند، روابط تثبیتشده این گروه با شبکههای تروریستی منطقهای نگرانی بیشتری را به وجود آورده است.
این نهادها گفته اند که مصاحبهها و نظارت بر رسانههای اجتماعی شواهدی از قاچاق بیرون مرزی را نشان میدهد. گزارش گفته است که دلالان اسلحه در دره آدم خیل و پشاور در تماس با این نهادهای پژوهشی مدعی شدند که تجهیزات نظامی ایالات متحده را برای فروش عرضه میکنند.
در گزارش آمده است: “هم در افغانستان و هم در پاکستان، دلالان اسلحه هنگام عرضه تجهیزات نظامی ایالات متحده برای فروش، از جمله تفنگهای M4 و M16، دوربینهای شب بین و دوربینهای حرارتی و سایر لوازم جانبی که معمولاً در منطقه در گردش نیستند، محتاط تر شده اند”.
این در حالی است که در ماه ثور سال گذشته سرمفتش ویژۀ ایالات متحدۀ امریکا برای بازسازی افغانستان با نشر گزارشی تایید کرد که به ارزش میلیاردها دالر اسلحه و تجهیزات نظامی امریکا پس از خروج از افغانستان به دست طالبان افتاده است.
مرکز بین المللی مبارزه با دهشت افگنی مستقر در هالند نیز قبلاً گفته است که دست یافتن گروه طالبان به ذخایر بزرگ تسلیحات و تجهیزات نظامی پیشرفته که ایالات متحده و ناتو به نظامیان افغان کمک کرده بودند، نگرانیهای جدی امنیتی را در منطقه ایجاد کرده و بیم آن میرود که بخشی از این تسلیحات به دست گروههای تروریستی منطقهای بافتد.
دیدبان صلح افغانستان نیز گفته است که انبارهای این تسلیحات امریکایی در منطقه به گردش افتاده و گروههای متحد طالبان مانند تحریک طالبان پاکستان به سادگی میتوانند به آن دسترسی پیدا کنند.